Studiedagen 2009

VOORJAARSSTUDIEDAG 4 april 2009 IN DOORN

DE HELENDE KRACHT VAN DROMEN

MET LENE HANDBERG

 

LENE HANDBERG en TARAB TULKU

Als we in slaap vallen, richten we onze aandacht op een natuurlijke manier naar binnen. We bereiken zo vanzelf een andere staat van bewustzijn. Droomyoga, het beoefenen van bepaalde meditaties tijdens de droom, maakt hiervan gebruik. De poort ernaar toe is het ontwikkelen van luciditeit, helder aanwezig zijn tijdens onze dromen. Hoewel droomyoga een van de hogere vormen van spirituele praktijk is, hebben ook de beoefeningen in het beginstadium al een krachtig effect op onze geest. De kunst van het dromen is om ons zelf in onze dromen te leren kennen en erin te bewegen zodat we ons zelf kunnen helen en in contact kunnen komen met onze diepe en verborgen potenties. Op deze studiedag zal Lene Handberg ons een fractie laten ervaren van wat er allemaal mogelijk is op het terrein van droomyoga, hoe we de luciditeit in de droomstaat kunnen ontwikkelen en hoe we dromen kunnen gebruiken voor onze persoonlijke en spirituele groei. En wat is er van deze technieken bruikbaar voor de psychotherapiepraktijk?

 

Lene Handberg onderwijst de droomyoga zoals zij daarin is ingewijd door Tarab Tulku Rinpoche. Samen ontwikkelden ze een methode om droomyoga te gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling en psychotherapeutische toepassing. Zij was jarenlang werkzaam als naaste leerling en rechterhand bij zijn onderricht. Als psycholoog werkte ze onder andere samen met Ronald Laing en is ze geschoold in de analytische en bio-energetische psychotherapie. Zij behaalde de graad van Meester in Unity in Duality en geeft workshops in Europa, Amerika, Azië en Australië. Voor zijn dood heeft Tarab Tulku haar de leiding over het opleidingsprogramma gegeven. In dat kader verblijft ze nu regelmatig in India om de door hem ontwikkelde methoden ook te onderwijzen aan de Tibetaanse gemeenschap.

Tarab Tulku Rinpoche en Dalai Lama

Tarab Tulku, de 11de reïncarnatie van de Tibetaanse Tarab-leraren werd al op jonge leeftijd onderwezen in de boeddhistische en sjamanistische omgang met dromen. Hij behaalde de hoogste graad van geshe lharampa aan de kloosteruniversiteit van Drepung waar hij een zeer gerespecteerd student was. Op jonge leeftijd vertrok hij naar het Westen en ging werken aan de universiteit van Kopenhagen. Door in een voor hem vreemde cultuur te gaan leven hield hij, naar eigen zeggen, een dertigjarige retraite. Daardoor kon hij het Tibetaans boeddhisme tot een zeer zuivere en universele vorm terugbrengen. Hij ontwikkelde een geheel eigen opleidingsprogramma ‘Unity in Duality’, waarmee hij het Tibetaans boeddhisme ontsloot voor de westerse geest vanuit een psychologisch perspectief. In zijn laatste levensjaren is hij, op initiatief van de Z.H. de Dalai Lama, teruggekeerd naar India om daar zijn gedachtegoed over te dragen op de Tibetaanse gemeenschap.

 • Studiedag: zaterdag 4 april 2009
 • Aankomst tussen 9.30-10.00
 • Tijd: 10.00 – 17.00 uur
 • Plaats: conferentieoord Kaap Doorn,Postweg 9 (ingang Leersumsestraatweg ter hoogte van nummer 4-6)3941 KA Doorn.Voor Routebeschrijving zie websitewww.kaapdoorn.nl Vanaf station Driebergen Zeist kan men een deeltaxi nemen a 5,50 euro. Je kunt die taxi het best van te voren reserveren.
 • Kosten: 75 euro (inclusief lunch koffie en thee); toegangsprijs leden 65 euro.
 • Lene Handberg zal engels spreken.
 • Er wordt in het Nederlands vertaald door Caroline Vossen
 • De organisatie van deze studiedag is in samenwerking met ‘Unity in Duality Nederland’.
 • Aanmelding via e-mail:b.hupperts@psychotherapieenboeddhisme.nl
 • Of telefonisch 0614147303
 • Opgave graag vóór 20 maart 2009
 • Bij aanmelding graag vermelden:
 • naam, adres en e-mailadres.
 • Uw inschrijving wordt definitief na ontvangst van uw inschrijvingsgeld op rekeningnummer 5154740 t.n.v.Stichting Psychotherapie en Boeddhisme te Maarssen o.v.v.studiedag droomyoga 4 april 2009.

Voor meer informatie over de opleiding en het gedachtegoed van ”unity in duality “ en het werk van Tarab Tulku ziewww.tarab-institute.orgen

Als voorbereiding op deze studiedag nog aanbevolen:

www.tarab-institute.org/gb/luciddreaming.htmen een artikel van Tarab Tulku over droomyoga in de bundel: “de psychologie van het ontwaken”, onder redactie van Gay Watson, S. Batchelor ea, een paperback van Asoka.

 

NAJAARSSTUDIEDAG  26 sept.2009

met

 

 

“the less dust the more trust “

Boeddhistische meditatie en neurofysiologisch onderzoek: het SHAMATHA PROJECT in de VS

dr Adeline van Waning werkte als psychiater-psychotherapeut. Ze heeft net een MA thesis `Buddhist Studies’ afgerond bij prof Peter Harvey over Shamatha meditaties en bewustzijn. Ze coacht beoefenaars in meditatie, werkt als vrijwilliger in een hospice, mediteert en schildert.

Haar meditatie ervaring ligt in verschillende boeddhistische tradities, oorspronkelijk met name zen. Haar wetenschappelijke interesse uit zich in betrokkenheid bij meditatie onderzoek in de zin van neurowetenschappen, en van hartritme variabiliteit en hartcoherentie biofeedback.

 

 

 

 

Najaar 2007 heeft zij deelgenomen in `The Shamatha Project: Meditative Quiescence, Loving-Kindness, and Human Flourishing’. Dit project richt zich op de langere termijn effecten van intensieve meditatie training op aandacht, cognitief functioneren, emotieregulatie, neurofysiologische correlaten, `kwaliteiten van het hart’ en gezondheid, bij redelijk ervaren mediterenden.

 

 

 

 

 

…. De meditaties in deze 3 maanden durende expeditie werden geleid door Alan Wallace PhD, (Sta Barbara Institute for Consciousness Studies) en het wetenschappelijke deel door Cliff Saron PhD (UC Davis, US): inclusief stress hormonen en immuunsysteem (met oa 96 kanaals EEG, metingen van hartfrequentie, huidweerstand, ademhaling tijdens aandachtstests en meditatie; bloed, speeksel… interviews en vele vele vragenlijsten….). Heel inspirerende leraar, fijne groep (in stilte), indrukwekkende ruige omgeving hoog in de Rocky Mountains…

Tijdens deze najaarsstudiedag zal Adeline over deze expeditie vertellen, mede in de zin van “first- person research”, over persoonlijke ervaringen; met dagboeken, foto’s en  geluidsmateriaal.

Ook zal zij met enige geleide meditaties ons een indruk geven van de verschillende gebruikte meditatie oefeningen.

En van het wetenschappelijk onderzoek zal zij enige voorlopige uitkomsten vermelden.

 

Adeline geeft hieronder  nadere toelichting en punten van aandacht voor deze dag:

Tijdens de expeditie beoefenden we verschillende benaderingen:

1)    mindfulness met betrekking tot de ademhaling, waarbij we ons richtten op het hele lichaam, op de buik, en op de tactiele sensaties van de ademhaling bij de neusvleugels,

2) waarnemen van wat zich voordoet in de geest (Settling the Mind in its natural state), en

3) bewustzijn van bewustzijn.

De Vier Kwaliteiten van het Hart, liefdevolle vriendelijkheid, compassie, empathische vreugde en gelijkmoedigheid, en ook Tonglen (zenden en ontvangen) vormen hierbij een zinvolle aanvulling.

Ik zal met name ingaan op de meditatie `Settling the Mind in its natural state’ waarbij de mind toenemend haar natuurlijke staat, balans kan hervinden. Deze oefening heeft in eerste instantie aspecten van een grondige vorm van psychologische zuivering en zelf-heling; vervolgens ondersteunt ze een diepgaand transpersoonlijk ontwakingsproces. Deze meditatie wordt in het Tibetaans boeddhisme beoefend als het shamatha aandeel in Dzogchen en Mahamudra, de Essentietradities.

In Tibetaans boeddhistische geschriften worden in de context van deze `Settling the mind’ meditatie uitgebreid vormen beschreven van – wat genoemd kan worden – `psychospiritual emergencies’, met oa heftige angsten, compulsieve en psychotische verschijnselen, die hierbij op kunnen treden.

Hoe kunnen we deze begrijpen?

Vraagstellingen in het (nog doorgaande) Shamatha Project betreffen aandachtsaspecten maar zeker ook maatschappelijk relevante kwesties met betrekking tot de relatie van aandacht en emotie; zoals: kunnen emotieregulatie en emotionele balans worden getraind? Zijn deze kwaliteiten te verbinden met grotere tolerantie en respect; is hier sprake van `state’ training die zich ook uit in veranderende `traits’, meer duurzame veranderingen in karakter en (vreedzame) wijze van in de wereld zijn?

Met `shamatha meditatie’ wordt in boeddhistische context verwezen naar kalmte-, concentratie meditatie, die gezien wordt als onmisbaar complement bij het cultiveren van contemplatief inzicht (vipassana). `Sha’ in Sanskrit staat voor `vrede’, `mata’ verwijst naar: rusten in, stabiliteit. De term is ook verbonden met het Tibetaanse `shi-ne’, dat `vrede’ betekent. De Engelse vertaling is o.a.: `dwelling in tranquillity, in peace’.

Ik wil aandacht geven aan `inner and outer peace’, aan innerlijke vrede, en aan bredere tussenmenselijke en global peace; en de mogelijke betekenis van genoemde meditaties daarbij.

Graag zal ik enige punten ter dialoog, en enige overwegingen aan de deelnemers voorleggen, en graag zal ik leren van jullie ervaringen en inzichten.

Studiedag: zaterdag 26 september 2009

Tijd: 10.30 – 16.30 uur (aankomst tussen 10.00 en 10.30)

Plaats: conferentieoord Kaap Doorn, Postweg 9 (ingang Leersumsestraatweg ter hoogte van nummer 4-6)

3941 KA Doorn.

Voor Routebeschrijving zie website www.kaapdoorn.nl

 

 

 

Vanaf station Driebergen Zeist kan men een deeltaxi nemen a 5,50 euro. Je kunt die taxi het best van te voren reserveren.

Kosten:65 euro ,inclusief lunch koffie en thee; ( toegangsprijs leden 60 euro) Aanmeldingvia e-mail: b.hupperts@psychotherapieenboeddhisme.nl

Of telefonisch 0614147303

Opgave graag vóór 15 sept 2009 Uw inschrijving wordt definitief na ontvangst van uw inschrijvingsgeld op rekeningnummer 5154740 t.n.v.Stichting Psychotherapie en Boeddhisme te Maarssen o.v.v.studiedag sept 2009.

 

Informatie ter voorbereiding van deze studiedag

 

`Mediteren aan een monitor’, artikel door Adeline van Waning in `Vorm en Leegte’, uitg Asoka,

2008 nr 3, pg 53-57,(zie ook  www.vormenleegte.nl )

=  Uitzending Boeddhistische Omroep Stichting BOS

Adeline van Waning over onderzoek Alan Wallace

Uitzenddatum De Middenweg: Zondag 10-2-2008 22.30 – 23.00

http://www.boeddhistischeomroep.nl/uitzending.aspx?lIntYear=2008&lIntType=1&lIntEntityId=911

www.sbinstitute.com Santa Barbara Institute for Consciousness Studies: hier is ook meer  informatie over het Shamatha Project te vinden.

www.mindandlife.org Mind and Life Institute, gewijd aan samenwerking research moderne wetenschap en boeddhisme.

= Begley, Sharon (2007). Train your mind, change your brain – a groundbreaking collaboration between neuroscience and Buddhism. New York: Ballantine.

= Wallace, B. Alan (2006). The Attention Revolution – unlocking the power of the focused mind. Boston: Wisdom.

= Wallace, B. Alan and Brian Hodel (2008). Embracing Mind – the common ground of science and spirituality. Boston, London: Shambhala

 

Organisatie van deze studiedag is in samenwerking met “Meditation,Awareness,Peace research”,MAPr, Bergen nh.

Comments are closed.