Historie

Historie: over het ontstaan van de stichting

In september 1997 werd door Prof. Dr. Ria Kloppenborg (disciplinegroep Godsdienstwetenschap van de Universiteit Utrecht) de onderzoeksgroep “Aziatische Religies en Psychotherapie” opgericht. In eerste instantie werd begonnen met een inventarisatie van psychiaters en psychotherapeuten in Nederland, die van oorsprong Aziatische religieuze technieken in hun praktijk toepasten.

In augustus 1998 werd vanuit een groep psychotherapeuten, die met van oorsprong boeddhistische technieken werkt, samen met Ria Kloppenborg, een initiatief genomen om te komen tot oprichting van een werkgroep Psychotherapie en Boeddhisme.

In september 1998 werden de inspanningen van het onderzoek van de Universiteit Utrecht en het initiatief van de therapeuten gekoppeld in de Landelijke Werkgroep Psychotherapie en Boeddhisme. De werkgroep ontwikkelde zich tot een Stichting. De oprichting van deze stichting werd in september 2003 een feit. Ria Kloppenborg, de eerste voorzitter van onze kersverse stichting, zou enkele weken daarna overlijden. Haar opvolger werd Prof. Dr. Paul van der Velde. Hij is in 1993 gepromoveerd bij Ria Kloppenborg en is thans hoogleraar Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Comments are closed.