Compassie als therapeutische attitude – een kwestie van vertrouwen of een kwestie van ontwikkeling?

Studiedag zaterdag 21 april 2018, Utrecht

Na aanleiding van de studiedag met Eric van den Brink over compassietrainingen bleven wij met een paar vragen zitten.

Boeddhisme beschouwt compassie als fundamentele eigenschap, maar sommige neurowetenschappers beschouwen het vermogen tot mindfulness en compassie als een hoger vermogen van de neocortex (o.a. Daniel Siegel).
We hebben Walter de Vries, psychotherapeut en trainer, gevraagd om samen met ons bestuurslid en filosoof Robert Keurntjes een studiedag te verzorgen waarin we samen met u willen onderzoeken of compassie een fundamentele kwaliteit is of iets wat we moeten leren.

Ze zullen zich daarbij specifiek richten op de attitude van de therapeut (of ander soort hulpverlener).Maakt het uit of u gebruik maakt van ons fundamentele vermogen tot compassie of moeten we leren om ons (hogere) vermogen tot compassie in te zetten?
Een studiedag waar de ervaring een belangrijke rol speelt, maar waar ook verschillen in theorieën aan bod komen. Walter en Robert hebben er zin in u mee te nemen op ontdekkingstocht

IMG_walter-225x300 Walter de Vries, psychotherapeut, docent en supervisor Vgct, heeft zich na opleidingen in schematherapie, ACT en mindfulness/compassie, verder gespecialiseerd in trauma-opstellingen, opstellingen van de zin van het verlangen naar Franz Ruppert. Hij werkt als psychotherapeut in eigen praktijk. Ook geeft hij onderwijs in cognitieve gedragstherapie, met name vervolgcursussen persoonlijkheidsproblematiek en de therapeutische relatie bij de Rino Utrecht, de Rino Zuid in Eindhoven en in eigen beheer aan huis en in-company (o.a. Rughuis, Sittard – Juzt, Breda – Visio,Apeldoorn). www.zielsbelang.nl (zie ook zijn blog)

RK Robert Keurntjes, studeerde in Nijmegen filosofie, specialisatie cognitiefilosofie, en was vele jaren betrokken bij Tarab Instituut en volgde de Unity in Duality training in boeddhistische filosofie en psychologie. Hij combineert Westerse en Boeddhistische filosofie in zijn benadering van hedendaagse vragen. Robertkeurntjes.nl

Praktische informatie:
Locatie: Oudegracht 42 aan de werf (bereikbaar via trap vanaf Jacobibrug)
Tijd: 10-17u. inloop 9:30
Kosten: €60,-, donateurs €45,-. Deelname aan gezamenlijke lunch (soep, brood, drankje) €10,-.
Overmaken op NL03INGB0005154740, Stichting Psychotherapie en Boeddhisme
Aanmelden: info@psychotherapieenboeddhisme.nl
Aantal deelnemers: 12-22

Bookmark the permalink.

Comments are closed.